Tea

A Koffein Fesztivál fontos termékcsoportja, akárcsak a  Koffein Éjszakájának, a tea. Izgalmas, sejtelmes, sokoldalúan csodálatos.

A tea

A tea a világ egyik legfantasztikusabb itala, hisz ha kell akkor frissít, ha kell felmelegít, ugyanakkor egészséges és fantasztikus aromáival különleges élményt nyújt fogyasztóinak. Országonként eltérő, évezredes szertartások és hagyományok kötődnek hozzá, ugyanakkor rendkívül egyszerű az elkészítése és mindenki számára könnyen, olcsón hozzáférhető.

A kezdetek

A tea neve valószínűleg Kínából származik. Régebbi tudományos neve (Camellia Thea Link) mely egy morva jezsuita misszió, manilai gyógyszerészének nevéhez fűződik, aki 1639-ben a Fülöp-szigeteken gyűjtötte a növényt. A tea történetére leginkább csak mondákból, legendákból következtethetünk. A tea egyik legrégibb legendája szerint felfedezése egyszerűen csak a véletlen műve volt. Időszámításunk előtt 2700 körül Sen-nung kínai császár egészségügyi okokból elrendelte a víz fogyasztás előtti felforralását. A császár kertjében hatalmas üstben forralták a fogyasztásra szánt vizet, amikor az egyik kerti cserjéről a szél feltámadásakor az üstbe hullwallhaven-13340ottak a levelek. A császár megérezte a levelekkel forralt víz illatát, megkóstolta az italt, ízletesnek találta és ezzel megszületett a tea.

Japán monda szerint Darma, a kegyes Buddha-követő, hogy imádkozás alatt a fáradtságot távol tartsa magától, levágta szemhéjait és eldobta. Ebből keletkezett a teacserje, amiben erő lakozik és elűzi az álmot. A tea őshazája minden valószínűség szerint Észak-Burma és Délnyugat-Kína határán van, ahol még ma is vadon nő.

Európa a XVII. században ismerte meg a teát, amikor az első szállítmány megérkezett egy holland vitorláson. A hosszú szállítás miatt sokáig luxuscikknek számított, majd a XVIII. század során vált olcsóbbá, és nőtt meg a népszerűsége is.

Sokszínű tea

A teafajtákat, több szempont szerint lehet osztályozni. A tealevelek utómunkálatainak figyelembevétele alapján (fermentációs folyamat lezajlása szerint), öt nagy teafajtát lehet meghatározni.

Fehér tea: Kínában a fehér tea Imperial néven is ismert, azaz: császári, mivel a fehér tea fogyasztása több, mint ezer évig csak a császárok kiváltsága volt. A fehér tea természetes antioxidáns tartalma a zöld teában található mennyiség kétszerese. Ezek közömbösítik a káros szabad gyököket, s ez által gátolja a sejtek öregedését. A fehér tea rákmegelőző hatású, mivel flavonoid tartalma megakadályozza a sejtburjánzást. A rendszeres fehér tea fogyasztók ritkábban kapnak szívinfarktust, kisebb mértékben szenvednek szív- és érrendszeri betegségekben. Vérnyomáscsökkentő hatású, továbbá koleszterincsökkentő és érelmeszesedést gátló.

Sárga tea: A sárga teák nem fermentáltak és nevüket a kész főzet színéről kapták. A sárga teát véletlenül fedezték fel a zöld tea készítése közben. Észrevették, hogy ha a leveleket gyúrás és csavarás után nem szárítják meg idejében, akkor sárga színt vesznek fel. Tehát előállítása nagyon hasonló a zöld teákéhoz, egy kis lépésben mégis különbözik. A sárga teák esetében fonnyasztás fázisa kimarad, helyette egy rövid sütési folyamat következik. Ezzel megakadályozzák a gyors fermentációt.

Zöld tea: A zöld tea készítésekor az erjesztés fázis elmarad, így születik a különleges atea-variantsromájú, világos/aranyzöld színű zöld tea. A zöld tea anyagcsere-serkentő, és így zsírégető hatású. Nem véletlen, hogy Kínában és Japánban nem csak italként fogyasztják a tea zöld fajtáját, de ételekbe keverve csökkentik általa az elhízás veszélyét. A zöld tea minnél öregebb annál értékesebb, többnyire tömbökben vagy golyó formájában kapható. Feldolgozása alatt több lépésben párolják ettől lesznek a levelek csavartak és sodortak, a cél víztartalom kivonása a levelekből. Ezzel az eljárással megmaradnak a természetes enzimek (polifenol) és antioxidánsok, melyek a fermentálással károsodnának, elvesznének.

Vörös tea: A vörös tea részlegesen van erjesztve, fekete és zöld tea között áll mind ízben, mind színben. A vörös teák tónusában sötétbarna vagy sötétvörös színű, erős átható aromájú tea. A vörös tea készítésekor a fermentációs folyamatot félbeszakítják, amikor a tealevél közepe még fermentálatlan, de a végei már teljesen fermentáltak. A vörös teák nagy részét Indiában termesztik.

Fekete tea: A fekete tea egyfajta erjesztett tea, amely zöld teából készül. A különbség nem csak felszíni. A betakarítást követően, az erjesztés során a levelek kémiai reakción mennek keresztül, oxidálódnak. A fekete tea ízében már a nevéhez méltó, az első csésze rendkívül keserű, mintha gyógyszert innánk, a következőek már kevésbé erősek. A fekete teák megkülönböztető jegye tehát, hogy szinte kortyonként változik az íze, ugyanakkor egy hűvös és állandóan keserédes ízt hagy maga után.

Jelentkezzen partnernek: info@koffeinfesztival.hu

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com